In SMAAKmag. belichten we – als toerist in eigen stad – in de rubriek HOTELDEBOTEL elk nummer een liefdesnest buitenshuis, een hotel waarop wij verliefd zijn, of verliefd op zouden kunnen worden.
De primeur is voor SMAAKmag. We zijn de allereerste ‘echte’ gasten die inchecken bij Supernova. Dit gloednieuwe boutiquehotel aan de
‘s-Gravendijkwal, pal naast het Finse Huis, heeft vandaag zijn deuren officieel geopend. Het blijkt niet het enige nieuwtje. Supernova heeft flatscreens van Philips zonder kanalen op de kamers. Je kunt er je eigen content streamen, of je favoriete apps op downloaden. Apps als YouTube zijn voorgeprogrammeerd. Je kijkt bij Supernova naar wat je zelf wilt zien, en niet naar wat je wordt opgelegd. “Wie uit Canada of China zit te wachten op zes Nederlandse zenders?” Het antwoord ligt verscholen in de retorische vraag van mede-eigenaar Glenn Severin (31).
Supernova is afgeleid van Champagne Supernova, de hit van van de Britse rockband Oasis. Supernova is tevens een exploderende ster. Supernova Hotel is ontploft uit het brein van de Rotterdamse conceptbedenkers van design agency Contaínr Affaìrs waar broer Jerome Severin aan het roer staat.
Supernova is superkleurrijk. Kobaltblauwe terrastafels, een knalrode library lounge en een groene -’net iets donkerder dan olijfgroen’- toilet onder de lobby. De badkamers op de 38 kamers zijn daarentegen zachtroze.
Ons is de grijze kamer op de derde verdieping toebedeeld, met op het podium een riant bed met Emma matras, meervoudig winnaar van de Matrassentest van de Consumentenbond. Het handgeschreven welkomstkaartje op de kamer is die persoonlijke noot die Supernova in alles uitdraagt. Een overvloed aan stopcontacten op de kamer is een extra teken dat er bij de bouw vooral is gekeken vanuit de gast. “Niets zo irritant als dat je in een hotelkamer de stekker van de schemerlamp op het nachtkastje eruit moet trekken om je telefoon te kunnen opladen,” vindt Jan-Maarten de Reus (30), de zakelijke wederhelft van Glenn. “Wil je wifi hoef je niet verplicht via social media bij Supernova in te checken. Wij geloven niet in verplichte likes.”
BREAKFAST BAG
Supernova staat voor superrelaxed. Op de hotelkamer ligt een breakfast bag. Als je die voordat je horizontaal gaat op dat geweldige matras aan de buitenzijde aan de deurklik hang, krijg je ‘m na het ontwaken gevuld met banaan, yoghurt, granola en verse jus d’orange retour. De breakfast bag is bij de hotelservice inbegrepen. Uitgebreider ontbijten kan beneden in de supper. Van croissants tot vegan pies van Sharp Sharp op Zuid. De koffiebonen worden geleverd door Giraffe, een ijzersterk Rotterdams merk.
De Rotterdamse ervaring stopt niet bij de incheckbalie. De zwart-wit foto’s in de lobby verbeelden lokale iconen als wijlen bokser Bep van Klaveren. De tasjes in de Supernette – een minisupermarkt op de begane grond – behoren toe aan Susan Bijl, de chocolade aan De Bonte Koe. Het kolossale kunstwerk in de tuin, ‘Superman’, is een veelkleurig object van de Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit.
De bottled cocktails zijn van Dr. ofwel cocktailgoeroe Arno van Eijmeren, de frisdranken of beter gezegd de handmade syrups van Pinkyrose. “De dark caramel sea salt van Pinkyrose is net vintage cola,” tipt Bas Kornet (30), food & beverage manager van Supernova.
De saté is afkomstig van Indonesia, de friet van Frietboutique. De mayonaise met sudachi bij de friet is Bas’ geheim. Het enige bij Supernova dat van ver(der) komt, zijn de organic handmade dumplings (jiaozi) van Maggie. De vegetarische dumplings, gevuld met shiitake en spitskool, exploderen in de mond. De supper is overigens niet uitsluitend toegankelijk voor hotelgasten. Woon je er in de buurt, of ben je bereid een omweg te maken voor die superlekkere dumplings, borrelen kan er dagelijks tot 23.00 uur.
Supernova is zowel hip als authentiek. Supernova is zowel strak als speels. Voor een rolstoelgebruiker is Supernova – het pand dateert van begin vorige eeuw – met al zijn hoekjes en trappetjes niet het meest ideale hotel maar voor iedereen die goed ter been is dit hotel een meer dan welkome slaapplek.
Beeld: Pion studio