SMAAKmag. eet elke editie mee op een bijzondere werkplek in Rotterdam, achter deuren die doorgaans gesloten blijven. Deze editie prikken we een vorkje mee in een verantwoord bedrijfsrestaurant.
Verantwoord eten is niet meer weg te denken uit het hedendaagse voedingsaanbod. Dat na toonaangevende kookboeken, supermarkten en restaurants, nu ook het bedrijfsleven hierop inspeelt, bewijst de inspirerende organisatie waar we deze keer te gast zijn.
Maarten Reijgersberg (43) is eigenaar van online content bureau RauwCC, samen met zijn buurman, het bedrijf Connect Holland, sprak hij ruim een jaar geleden de ambitie uit een gezonde levensstijl van hun werknemers te willen stimuleren. Er werd een bevlogen kok aangetrokken en zo maakten de tosti’s en het zoete beleg plaats voor een evenwichtig lunchaanbod.
Het kantoor ziet er prachtig uit, er is veel zorg en aandacht besteed aan de inrichting. Wie de 20 meter lange kunstgrasmat volgt, komt langs een podcast-studio, pooltafel en belandt aan het einde in de kombuis. Dit is het domein van Saskia Kramer (57), zij is dagelijks verantwoordelijk voor de vers bereide lunch. Haar concentratie is voelbaar, het is een race tegen de klok om alles op tijd klaar te hebben.
WORTELSOEP
Vandaag staan er een aantal klassiekers van Saskia op het menu, waar de collega’s van smullen. Eén van haar beste soepen is de ‘Wortelsoep van Sas’, op basis van peen, bleekselderij, sinaasappel, kokosmelk, kurkuma en hazelnoot. Saskia serveert verder een wrap van rode biet met langzaam gegaarde kalkoen (ook wel pulled turkey genoemd), rodekool en koolsla. Voor de vegetariërs wordt de kalkoen creatief en smakelijk vervangen door jackfruit.
Saskia’s liefde voor koken komt van haar Surinaamse moeder, een behendige thuiskok die graag veel werk maakt van haar gerechten. “Knoflook en gember doen mij onmiddellijk aan mijn moeder denken,” vertelt Saskia, “deze ingrediënten gebruikte zij als basis voor vrijwel al haar gerechten.” Dat haar moeder echt leeft voor lekker eten blijkt wel als Saskia vertelt dat het regelmatig voorkwam tijdens haar jeugd dat zij ’s avonds pas om negen uur aan tafel gingen, omdat moederlief na haar werkdag als maatschappelijk werker eerst nog uitgebreid wilde kokkerellen.
‘Knoflook en gember doen mij onmiddellijk aan mijn moeder denken, deze ingrediënten gebruikte zij als basis voor vrijwel al haar gerechten’
Het voornaamste ingrediënt in de gerechten die Saskia van huis uit heeft meegekregen is kip. Eén van de specialiteiten van haar moeder is het Surinaamse gerecht pom. Saskia brandt haar vingers bewust niet aan deze delicatessen van haar moeder. Het is een rijk gekruide ovenschotel, op basis van cassave, kip en verschillende groenten.
Het is geen toeval dat Saskia in zo’n verantwoorde keuken terecht is gekomen. Zij eet zelf al jaren uitsluitend verantwoord, wat veel groenten betekent en maximaal twee keer per week vlees. Ze benadrukt wel dat het eten niet alleen maar gezond hoeft te zijn, zolang het maar in balans is. Saskia licht toe: “Op vrijdagmiddag serveer ik gewoon een kroket, waar de veganistische overigens ook zeer in de smaak valt bij de niet-vegetariërs.” Deze dag staat ook wel bekend als fry-day onder de werknemers.
LUNCHBELEID
Cilla Zwarts-Voogd (36) is copywriter bij RauwCC, ze is sinds haar 12e vegetarisch en eet nu 6 jaar uitsluitend plantaardig. Ze verruilde onlangs onze hoofdstad voor haar geboortestad Rotterdam. Voortbordurend op de gezonde levensstijl die zij samen met haar man Tom nastreeft, realiseerde het stel één van de eerste volledig veganistische restaurants van Rotterdam: Plantastic. Al snel merkte Cilla dat de horeca niet voor haar is weggelegd. Daarop zette haar man de zaak voort en solliciteerde zij bij RauwCC.
Ze viel als een blok voor het bedrijf toen Maarten haar vertelde over zijn lunchbeleid. Naast haar baan als copywriter benadrukt Cilla trots dat ze ook food influencer is. Haar succes wordt bewezen door de ruim tienduizend volgers op haar Instagram. Met hen deelt ze dagelijks een goed gestileerde foto van haar lunch. Ze praat regelmatig met Saskia over verantwoord eten. Cilla vertelt hierover: “Zo wordt de soep tegenwoordig met een bouillon van tuinkruiden gemaakt, in plaats van één op basis van kip. Daarnaast kan je nu zelf kiezen of je nog crème fraîche toe wilt voegen. Zo kan ik ook alles eten.”
Het is een race tegen de klok, Saskia is vanaf acht uur in de ochtend druk bezig met het bereiden van alle verse gerechten. Er is eigenlijk nauwelijks tijd om te praten. Als de eerste collega’s vijf minuten voor de afgesproken tijd de keuken binnenlopen zegt Saskia eerlijk: “Oh is het al zo laat?” Het buffet met de soep, wraps en broodjes ziet er aantrekkelijk uit.
Nadat ze op haar werk de hele ochtend in de keuken heeft gestaan, laat Saskia thuis het koken liever aan haar man over. Het enige waar zij zich wel mee bemoeit zijn de traditionele Surinaamse pasteitjes. Op de vraag waar ze zelf graag eet antwoord ze na lang aarzelen, hoe kan het ook anders, trendsetter op het gebied van verantwoord eten in Rotterdam: Spirit.
De hongerige collega’s vullen hun maag. Maarten Reijgersberg licht toe: “De tijd van leaseauto’s is voorbij, werknemers hebben nu andere verwachtingen. Aan mij de taak om een inspirerend kantoor te faciliteren, toe te juichen dat werknemers bewegen en voor een verantwoorde lunch te zorgen. Ik geloof dat werknemers langer blijven hangen als ik zo’n cultuur neerzet.”
Dat hij echt begaan is met de gezondheid van zijn werknemers blijkt wel uit de hygiënische gelpompjes die hij vanochtend in het hele kantoor heeft opgesteld vanwege de griepepidemie. Nadat hij zelf ook de soep op heeft, deelt hij complimenten uit aan Saskia. Hij is duidelijk blij met haar.
WORTELSOEP VAN SAS
Voor 4 personen
Benodigdheden
- 400 gram peen
- 1 rode paprika
- 2 stengels bleekselderij
- ½ rode peper
- 1 verse gember
- 1 bosje verse koriander
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 400 milliliter kokosmelk
- 2 theelepels kurkuma
- 1 liter groentebouillon
- 2 eetlepel olijfolie
- 2 theelepels gembersiroop
- 30 gram hazelnoten
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Zet één liter water op en maak de groentebouillon. Laat dit zachtjes koken.Bereid de volgende handelingen alvast voor, houd de ingrediënten wel allemaal apart: snijd de peen, paprika en bleekselderij in stukjes, de rode peper in ringen en de koriander en hazelnoot fijn en pers de sinaasappel.
Verhit de olijfolie in een hoge pan en bak de uien, knoflook en gember op matig vuur. Voeg vervolgens de peen, paprika, bleekselderij, kurkuma, gembersiroop en het sinaasappelsap toe. Roer dit door en voeg daarna de groentebouillon toe. Laat dit circa 20 minuten sudderen. Voeg hierna de kokosmelk toe en roer dit stevig door. Meng van alle ingrediënten nog eens goed door en schenk de inhoud over in de blender. Garneer de soep desgewenst met hazelnoot en koriander.
Beeld: Rick Arnold
Recept: Saskia Kramer